Görevler



T.C

BAKIRKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI

HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ



BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak


Amaç

MADDE 1. Bu yönetmeliğin amacı Bakırköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğünün teşkilatı, görev ve yetkileriyle çalışma usul ve esaslarını, hizmetlerin planlı programlı etkin ve uyum içinde yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlemektir.


Kapsam

MADDE 2. Bu yönetmelik hükümleri Bakırköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğünde uygulanır. 


Dayanak 

MADDE 3. Hukuk İşleri Müdürlüğü 5393 sayılı Belediye Kanununun 48. maddesinin 2. paragrafı doğrultusunda 22.02.2007 tarih ve 26442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşlar ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına dair yönetmelikte ana müdürlüklerden olup Belediye Başkanına veya Başkan Yardımcısına bağlı olarak çalışır. 


İKİNCİ BÖLÜM

Hukuk İşleri Müdürlüğünün Görevleri ve Yapılanması


MADDE 4. (1) Hukuk İşleri Müdürlüğü Belediye Başkanınca verilen genel veya özel vekaletname uyarınca ve yasa, tüzük ve yönetmelikler ile bu yönetmelikte yer alan yetkileri kullanarak görev yapar. Görev yeri Bakırköy Belediye Başkanlığıdır.

(2) Hukuk İşleri, Hukuk Müdürlüğü, Belediye adına adli, idari ve askeri yargı 

merciilerinde dava ikame etmek, edilmiş davaları yürütmek ve neticelendirmek, icra takiplerinde bulunmak, takipleri neticelendirmek, Belediye aleyhine adli , idari ve askeri yargı meciilerinden, açılmış bulunan dava ve icra  takiplerini neticelendirmek, yargı meciilerinden, icra dairelerinden Belediyeye yapılacak tebligatları Belediye adına tebellüğ ederek, yasal gereğini yerine getirmek , Başkanlık Makamınca veya Başkanlık Makamının uygun gördüğü diğer birimler ile zorunlu haller ivedi sebepler dolayısıyla Müdürlükler tarafından sorulan hususlar hakkında danışma niteliğinde hukuki görüş bildirmektir. Hukuk İşleri Müdürü Belediye Başkanı tarafından atanır. Avukat olması ve en az 5 yıl fiilen avukatlık yapması gerekir.

         

Hukuk İşleri Müdürü

MADDE 5.   Hukuk İşleri Müdürlüğüne bakar, Müdürlüğü Başkanlığa karşı temsil eder, Belediye Başkanının görevlendirmesiyle, Encümen üyesi olarak Belediye Encümeni toplantılarına  katılır. Müdürlüğün tahakkuk amiri sıfatıyla birlikte personelin sicil ve birinci derece tezkiye amiri olma yetkisini kullanır. Hizmet içi her türlü idari düzenlemeleri yapar. Müdürlükteki tüm personelin 1.sicil ve disiplin amiridir.



Avukatlar

MADDE 6

(1) Hukuk İşleri Müdürlüğünde görev yapmak üzere avukatlık 

ruhsatına sahip baroya kayıtlı avukatlardan teşekkül eder. Belediye Başkanının usulüne uygun vermiş bulunduğu vekaletname ile adli. İdari yargı mercilerinde dava ve icra takiplerini yürütür, neticelendirir, Belediye tüzel kişiliğini bu sıfatla resmi daire ve müessese ve meclislerinde temsile yetkilidirler.

        (2) Birim amiri olan Müdürün tevzi edeceği dava mütalaa ve sair dosyaları Başkanlık adına takip ederler. Müdüre ve gerektiğinde Başkanlığa bilgi vermekle yükümlüdürler. Zimmetlerinde bulunan dava ve iş dosyalarını muhafaza ve takip kendi sorumluluklarındandır. Özlük İşleri ve diğer konularda Personel yasa ve mevzuatına tabidirler.

    (3) Avukatların kendilerine verilmiş olan dava dosyaları ile ilgili olarak yapılacakları bilgi, belge, işlem dosyası istemeye, karar, ara karar bildirmeye, işlem dosyasının iadesine ilişkin yazışmaları Hukuk İşleri Müdürünün  imzası ile yapılır.      

(4) Avukatlar kararların ve belge örneklerinin asıllarına uygunluğu onaylarlar. Avukatlar davaların önemli aşamalarını ilgili dairesine zamanında bildirmek zorundadırlar.

    (5) Avukatlara kendilerine tevdi edilen davalara icra takipleri esnasında ödemek zorunda kaldıkları masrafları ayrıca adliyelere ve görevleri gereği diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gidiş gelişlerinde yapacakları yol giderleri, duruşmaların uzaması ve keşifler nedeniyle Belediye yemekhanesinden yararlanmayanlara yemek bedeli, cüppe, vestiyer ücretleri altı ayda bir Hukuk İşleri Müdürlüğünün teklif edeceği, Belediye Encümenince onanacak miktar kadar her ay avans olarak ödenir. Ay sonunda avanstan artan miktar varsa Müdürlüğe iade edilir. Eksik olması halinde ise kendilerine eksik olan miktarı ödenir. Avukatların hizmet gereği il dışı seyahat ücretleri ayrıca ödenir.


Hukuk İşleri Büro Hizmetleri

MADDE 7. Hukuk İşleri Bürosu, Hukuk İşleri Müdürüne karşı sorumlu büro şefinin yönetiminde, yeterince memur ve veri hazırlama ve kontrol işletmeninden oluşur. Büro Şefi, Hukuk İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak bu yönetmeliğe bağlı listelerdeki defterleri düzenletmek ve işlemleri yürütmek ve dava tebligatlarını tebellüğ etmek ve gereğini yapmak ve yaptırmakla görevlidir. Ayrı mutemetin tayin edilmemiş olduğu durumlarda bu görev de Büro Şefi’nin görevleri arasındadır.

    Hukuk İşleri Bürosu’nda dava dosyalarını takip memurları, icra memurları, dava tevzi memurları, kayıt memurları ve veri hazırlama ve kontrol işletmeni görev yapar. Büro personeli, Büro Şefinin yönetiminde tüm büro işlerini yapmakla görevli olup  Bu yönetmelikte yer almayan özlük işleri konularında devlet personel mevzuatına bağlıdırlar. Yazışmalarda genel kurallara uymakla yükümlüdürler.


Dava Takip Elemanları

MADDE  8

 Hukuk işlerinde çalışan avukatların belediye ile ilgili dava ve hukuki işlerini takiple yükümlüdürler. Alacakları sözlü veya yazılı ve örneğine uygun iş emirlerinin gün geçirmeksizin yerine getirirler. Hukuki işlemlerde süreler çok önemli olduğunda iş takip fişinde gösterilen süre sonunun geçirilmesinden doğacak her türlü sorumluluk kendilerine aittir. Takip elemanı ikiden fazla olduğu taktirde Müdürlükçe aralarında yapılacak iş bölümün uygun olarak bir eleman, baş takip elemanı olarak görev yapar ve diğer takip elemanlarına iş tevziini düzenler. Hukuksal işlemlerin takibi yönünden avukatlara bağlıdırlar iş talimatlarını avukatlardan alırlar. Bunun dışında yukarıda belirlenen normal personel çalışma statüsü içinde görev yaparlar, özlük işleri ve diğer konularda yasalara bağlıdırlar.

    Dava takip elemanı, ayrı bir memur tayin edilmediği sürece harç elemanı görevini de yapar. Hukuk İşleri Müdürlüğünün işlemlerini yürütebilmesi için gerekli olan ve belediye bütçesi ile müdürlüğe tahsis edilen ödeneklerin yasa, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde Mali Hizmetler Müdürlüğünün sağladığı olanaklar uyarınca temini ile dava takip elemanlarına dağıtılması alınacak makbuzlarla yapılan işlemlerin parasal sonuçlarının alınması ve kapatılması büro şefinin kontrol ve görevindendir.


İcra Memurları

MADDE 9

 Dava safhası sonuçlanmış veya ihtiyati tedbir veya icrai işlem ve haciz safhasına ve kararına dönüştürülmüş dosyaların takibi ile yükümlüdürler. Ayrı bir servis kuruluncaya kadar avukatlar ellerindeki dava dosyalarını ve kendilerine havale edilen işlemlerin icrai safhasını yürütmekle görevlidirler. İcra memurları, avukatların gözetimi altında icar işlemlerini takip ve sonuçlandırma ile görevlidirler. Tahsil edilen paraların merciiden alınması ve diğer mali konularda Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışacaklardır. Ancak bu çalışma sadece mali yöndedir. Hukuk İşleri Müdürlüğüne karşı sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.


Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisi

MADDE 10

Hukuk İşleri Müdürlüğünün ayniyat, kırtasiye işlemlerinden sorumludur. Bu işler için genel olarak takip edilen usullere uygun hareket ederler.



Üçünü Bölüm

Hukuk İşleri Müdürlüğünün İşleyişine İlişkin Esaslar


Hukuk İşleri Hukuk Bürosu

MADDE 11

    Bakırköy Belediyesi tarafından dava veya icra takibinin ikame edilmesi ilgili müdürlüğün talebi ve Başkanlık Makamının oluru veya Başkanlık Makamının doğrudan emriyle olur. İlgili Müdürlüğün Başkanlık Makamından aldığı dava açılmasına ilişkin olurda talebin ve yapılacak hukuki işlerin açık ve seçik belirtilmesi zorunludur. Ancak Belediye menfaatlerinin temini bakımından Avukat tarafından gerekli görülen hallerde bilgi verilmek suretiyle dava konusunun genişletilmesi, türünün değiştirilmesi ya da dava açılmaması konusunda talep eden birim yazılı olarak uyarılır ve yapılacak işleme esas Başkanlık onayı alınarak gönderilmesi istenebilir.

    Kesinleşen ilamların icra takibine konulması ve Belediye aleyhine açılmış bulunan dava ve icra işleminin takibi gerekli görüldüğünde ilgili Müdürlükler nezdinde yapılacak yazışmalar neticesi toplanacak bilgi ve belgeler ışığında Başkanlık bakımından ayrıca olur alınmaksızın Müdürlükçe yürütülür.

    Bir dava veya icra takibine ilişkin olarak kanunlarda öngörülen bütün kanun yollarının tüketilmesi esastır. 

    Bir davanın açılmasının veya icra takibinin yapılmasının faydasız görülmesi halinde durum gerekçeleriyle birlikte Başkanlık Makamına arz edilir. Başkanlık oluru doğrultusunda işlem yapılır.

    Yargı mercilerine intikal etmiş olsun veya olmasın bir hukuki ihtilafın sulh yoluyla çözümlenmesinde 5393 sayılı Yasa hükümleri uygulanır.

    Avukatlar kendilerine verilen işleri ara vermeden konularıyla ilgili yasalarda belirtilen süreler içerisinde bizzat yapıp bitirirler.

    Avukatlara verilen işlerin devredilmemesi asıldır.




Hukuki Mütalaa

MADDE 12. Hukuki mütalaa talepleri Müdürlüğe Başkanlık Makamınca doğrudan, diğer birimlerce ise bağlı bulundukları Başkanlık makamının oluru ile intikal ettirilir.

    Mütalaa taleplerinde hukuki problemlerin ilişkin olduğu olay ve hukuki problem açık ve anlaşılır bir şekilde açıklanır, meseleye ilişkin bütün evraklar talep yazısına eklenir, ve görüş isteyen daire kendi görüşünü de açıklar.

    Bir kamu görevlisinin görevi gereği bilmesi gerekli olan veya mevzuatın açık olduğu hususta mütalaa talebinde bulunulamaz. Ancak mevzuatta farklı hükümlerin bulunması halinde mütalaa talebin de bulunabilirler.

    Müdürlükçe dermeyan edilecek mütalaa açık olmalı ve anlaşılır biçimde izah edilmelidir.

    Bu hukuki görüşler bağlayıcı nitelikte değildir. İlgililer belirtilen hukuki görüşleri değerlendirerek gereğini ifa ederler. Mütalaa talebinde bulunan birim tarafında benzer konularda daha önceden mütalaa alınmış olması halinde aynı konuda mütalaa istenilemez.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Yönetmelik Hükümlerine Göre Hukuk İşleri Bürosunun Çalışma Düzeni

MADDE 13

    Gelen tüm evrak hemen tarihlenir. Gelen evrak defterine kaydolunduktan sonra, derhal (aynı gün içersinde) Hukuk İşleri Müdürlüne teslim edilir. Evraklar Müdür havalesi alındıktan sonra dava veya mütalaa defterine veya fihristte kaydolunur. Dosyalanır. İlgili Avukata zimmet defteri ile teslim edilir.

    Daha önce kayda geçmiş bir evrakla ilgili bir evrak gelmesi halinde kayıttan sonra ilgili Avukatın da ismi yazılarak havale için Müdürü verilir.

    Mahkemeler fihrist defterleri, mahkeme ismi ve no su esas alınmak üzere hazırlanan defterdir. Aynı şekilde Asliye, Sulh, İdare Mahkemeleri ve Danıştay şeklinde tasnif edilerek hazırlanır.

    İsim fihrist defteri davalı ve davacı, soyadı esas alınmak suretiyle hazırlanır, yanına sıfat belirtilir.(Davacı, davalı, müdahil gibi) Ayrıca Hukuk İşleri numarası ve mahkeme isim ve numarası yazılır.

    Dava defteri yeni açılmış davaların kaydedildiği defterdir. Yukarıda belirlenen genel işlemden geçen dava evrakı bu deftere kaydedilir. Yıl esasına göre numaralanır ve her yıl yeniden ve 1 no’ dan başlar. Hukuk İşleri biriminde işlem gören davaların aranmasında Hukuk İşleri numarası önem taşır. Defter, mahkemesi, konusu, hangi Avukata verildiği örneği göre yazılır. İşi biten dosyalar ilgili Avukata ve Müdürün imzası ile terkin edilir ve arşive kaldırılır. Arşiv numarası verilir, arşiv defterine kaydedilerek hıfzedilir.

    İcraya verilmesi gereken dosyalar Hukuk İşleri biriminde icra servisi varsa havale edilmek ve kayıtlarına geçmek suretiyle icra servisi Avukatlarına verilir. Yoksa davaya takip eden veya bu işle görevlendirilmiş olan Avukata tevdi edilir, gerekli kayıtlar yapılır.

İcra Defteri        : Yukarıda belirtildiği şekilde icra safhası başlayan dosya sırası ile icra defteri, icra fihristleri kaydedildikten sonra Müdür dosya sırası ile icra defteri, icra Avukatlarına veya bu işi takiple yükümlü Avukata tevdi edilir.

Gelen evrakın her gün toplu olarak müdüre verilmesi asıl olmakla beraber, acele kaydı ile gelen evraka öncelik verilerek yukarıda açıklanan işlemler süratle yapılır ve Müdüre verilir. 

Gelen evrakın normal işlemi günün akşam saatine kadar tamamlanmış ve Müdüre verilmiş olması gerekir. Müdürün havalesinden sonra, yetişirse aynı gün, yetişmezse ertesi gün sabah avukatlara zimmetlenmiş olmalıdır. Bu suretle adliyede çok önemli olan süre konusuna da özen göstermiş ve hak kaybına ve tabiatıyla idare zararına sebebiyet verilmemiş olur.



MADDE 14

Hukuk İşleri Müdürlüğü eliyle yürütülen hizmetlerde Yönetmelik hükümlerine göre tutulması gereken defterler şunlardır.

Gelen Giden Evrak    :Hukuk İşleri Müdürlüğüne gelen tüm yazı tebligatların işlendiği defterdir.

Giden Evrak        :Hukuk İşleri Müdürlüğünden diğer daire ve birimlerine giden tüm yazı ve belgelerin işlendiği defterdir.

Dava Defteri         :Belediye aleyhine ve Belediye tarafından açılan davaların kaydedildiği defterdir.

Fihristler        :Soyadı, mahkemesi ve “Esas No’ su “ esasına göre tutulan fihristlerdir.

İcra Defteri         :Mahkeme Defterlerindeki usule uygun tutulan icra işlemlerinin kayıtlarının bulunduğu defterlerdir.


BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler


Vekalet Ücreti

MADDE 15. Belediye bünyesinde aylık veya ücretle çalışan avukatların takip ettikleri dava ve icra takipleri sonucunda tarifeye dayalı olarak karşı tarafa yükletilen vekâlet ücretleri nakten veya hesaben tahsili müteakip emanet hesabına aktarılır. Bu şekilde emanet hesabında toplanan vekâlet ücretlerinin % 85’i Hukuk İşleri Müdürü ve avukatlar arasında, % 15 Müdürlük bünyesindeki hukuk işleri bürosu çalışanları arasında maaşlarına oranla bordro tanzimi suretiyle dağıtılır.   

Müdürlükte çalışmaya başlayan Avukatlar ve büro personeli çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 3(üç) ay geçmedikçe vekâlet ücretlerinden pay alamazlar. Vekâlet ücretlerinden müdürlük bünyesinde hukuk bürosunda fiili olarak çalışanlar yararlanır.


Çalışma Saatleri ve İzinlerin Kullanımı

MADDE 16. Avukatların izinleri genellikle adli tatil içinde kullandırılır. Diğer personelin de adli tatil içinde ve günlük çalışmaları aksatmadan izinlerini kullanmaları gerekir.

    Avukatlar ve iş takip elemanları görevleri gereği mesai saatleri içinde Mahkemelerde, daire ve müesseseler görev yapmak dava duruşmalarına girmek. Mahkeme keşiflerine iştirak etmek, Yargıtay murafaalarında bulunmak ve mahkemelerde dava dosyalarını bizzat tetkik etmek zorunluğunda olduklarından devamlı dairede bulunmayabilirler. Ancak bu çalışmaların normal çalışma süresini aşmamasına özen göstermek ve Müdürlüğün ve Başkanlığın dikkatini çekecek ortam yaratmamasına özen göstermek mecburiyetindedir. İstanbul dışı mahkeme duruşmalarında ve Yargıtay murafaalarında bulunmak, davayı takip eden avukatların sorumluluğundadır. İstanbul içinde yarım günü aşacak daire dışı çalışmalarında Müdürlüğün haberdar edilmesi zorunludur.

    Bu yönetmelikte yer almamış konularda Devlet Memurları Yasası, Muhasebe Yasaları, Avukatlık yasası ile bu yasalara bağlı tüzük ve yönetmelik ve genelgeler uygulanır.


Yürürlük

MADDE 17. İş bu Yönetmelik Bakırköy Belediye Meclisi’nce kabulünden sonra ilan ve yürürlüğe girer. Ve daha önceki 09.10.2009  tarih ve 54 sayılı  yönetmelik yürürlükten kalkar.


Yürütme

MADDE 18. Bu yönetmelik hükümleri Bakırköy Belediye Başkanlığınca icra edilir.

MADDE 19 Bu yönetmeliklerde yer almamış bir hususun tatbik şeklinde tereddüt hasıl olduğu taktirde Müdürün yapacağı talimat esas olacak ve aynı konuda sonraki uygulamalar buna göre yapılacaktır.


Bilgileriniz ISO-27001:2013 Güvenlik Politikamız Kapsamında Korunmaktadır.
Çerez Kullanımı

Tanımlama bilgileri diğer adıyla çerezler, bakirkoy4.webeksper.com web sitesini ve hizmetlerimizi daha etkili bir şekilde sunmamızı sağlar.


Detaylı bilgi için  KVKK Gizlilik Politikası.

Kabul Et