Görevler

          

BAKIRKÖY BELEDİYE TİYATROLARI 

YÖNETMELİĞİ 



BİRİNCİ BÖLÜM 

Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak, Tanımlar 


Amaç 


Madde 1(-) Bakırköy Belediye Tiyatroları bir temel hak olarak Anayasanın güvence altına aldığı, sanatın ve özellikle tiyatronun toplumsal görevine uygun olarak halkın kültürel üretiminin, sanat düzeyi ve bilincinin yükselmesine katkıda bulunmak için yerli ve yabancı tiyatro eserlerinin seçkin örneklerini seyircisine ulaştırmak, Türk Tiyatrosunun geleceğe yönelik yaratıcı atılımlarına önderlik etmek amacı ile kurulmuştur. 

Kapsam  


Madde 2(-) Bu yönetmelik, Bakırköy Belediye Tiyatrolarının amaç, kuruluş, görev, göreve alma ve çalışma esaslarını düzenler. 


 Dayanak  


Madde 3 (-) Bu Yönetmelik 5393 sayılı Belediye Kanununa göre hazırlanmıştır.


Tanımlar 


Madde 4 (-) B u yönetmelikte geçen ; 

a)    Belediye Tiyatrosu; Bakırköy Belediye Tiyatroları ,

b)    Belediye Başkanı ; Bakırköy Belediye Başkanlığı,

c)    İta Amiri ; Tiyatro Müdürü, 

d)    Müdür ; Tiyatro Müdürü ,

e)    Genel Sanat Yönetmeni ; Bakırköy Belediye Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni ,

f)    Yönetim Kurulu ; Bakırköy Belediye Tiyatroları Yönetim Kurulu, 

g)    Disiplin Kurulu ; Bakırköy Belediye Tiyatroları Disiplin Kurulu, 

h)    Sayman ; Bakırköy Belediye Tiyatroları Saymanı , 

i)    Personel ; Bakırköy Belediye Tiyatroları Personelini ifade eder, 


İKİNCİ BÖLÜM

Kuruluş, Organlar


Kuruluş 


Madde 5 (-) Bakırköy Belediye Tiyatroları, Bakırköy Belediyesine bağlı katma bütçe ile yönetilen bir sanat ve kültür  kurumudur. 


Yönetim Organları

    

Madde 6 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu ’nun amacına ulaşmak için yararlandığı yönetim organları aşağıdaki gibidir. 


a) Genel Sanat Yönetmeni 

b) Yönetim Kurulu

c)  Disiplin Kurulu 

d) Tiyatro Müdürlüğü

 

Genel Sanat Yönetmeni  

    

Madde 7 (-) Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, memur olma niteliğine sahip, tiyatro alanında eğitim görmüş veya çalışmış, tiyatroculuğu asıl meslek olarak sürdürmüş rejisör, oyuncu, yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olabileceği gibi, bu alandaki kültür ve tecrübesi ile ülke düzeyinde ün yapmış sanatçılar arasından Belediye Tiyatrosunun tüm sanat çalışanları tarafından gizli oyla belirlenen ( 3 ) aday arasından Belediye Başkanı tarafından atanır. Bu göreve vekaleten atanacak olanlarda da aynı özellikler aranır. Genel Sanat Yönetmeni adaylarının seçimden önce Bakırköy Belediye Başkanlığına ve kadroya görev süresi için proje vermeleri gerekir. 


    Genel Sanat Yönetmeni, Belediye Tiyatrosunun bütün sanat üretim çalışmalarını düzenlemek, sanat disiplinin sağlamak ve sanatçıların hizmet sicillerini tutmakla yükümlüdür. Gerekli görürse, tiyatronun sanatçıları arasından yeteri kadar yardımcı seçebilir. Genel Sanat Yönetmeni, Belediye Tiyatrosunun yayın organına Bakırköy Belediye Tiyatroları adına sahiptir. 

    

 Genel Sanat Yönetmeni, Yönetim Kurulunun Kararı ve Belediye Başkanının onayı ile Belediye Tiyatrosunun ulusal ve uluslararası düzeydeki şenlik, festival gibi sanat etkinliklerine katılmasını, bu tür etkinliklerin düzenlenmesini, yurt içi ve yurt dışına turneler yapılmasını organize eder. Dramaturglarından aldığı raporlar ışığında, yıllık oyun repertuarına alınmasını uygun bulduğu oyunları Yönetim Kuruluna önerir. 


Yönetim Kurulunun teşkili


    Madde 8 (-) Yönetim Kurulu;

a)    Genel Sanat Yönetmeni; 

b)    Bakırköy Belediye Başkanı Sanat Danışmanı

c)    Tiyatro Müdürü

d)    En az 5 yıllık deneyimi olan sanatçı 2 üye

e)    Sanat- Teknik Direktörü 

f)    Belediye Başkanı’nın atayacağı 1 üye olmak üzere 7 kişiden oluşur.

        

    Sanatçı üyeler Genel Sanat Yönetmenince gösterilecek bir misli aday içinden, Belediye Başkanınca 2 yıl için atanırlar. Yönetim Kurulu Mayıs ayı içerisinde oluşturulur. Haziran ayı başında göreve başlar. Yeni atamalar yapılıncaya kadar eski üyelerin görevi devam eder. Boşalan üyeliğe gelen öncekinin süresini tamamlar. Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilir.  Aynı üye arka arkaya 3 dönemden fazla seçilemez.

   

Yönetim Kurulunun çalışma usul ve esasları


    Madde 9 (-) Yönetim Kurulu en geç 15 günde bir toplanır. Olağan toplantılar dışında Yönetim Kurulu Başkanı, Sanat Danışmanı, Müdür, Sanatçı üyelerden en az ikisi her zaman olağanüstü toplantı çağrısı yapabilirler. Yaz aylarının toplantı düzeni, kapanış kararında özel takvime bağlanır. Toplantılar gizlidir. Ancak özel durumlarda ilgililer oturuma çağrılabilirler. 


    Genel Sanat Yönetmeni, Yönetim Kurulunun Başkanıdır. Genel Sanat Yönetmeninin mazereti nedeniyle kurul toplantısına katılamaması halinde, Bakırköy Belediye Tiyatrosundaki hizmeti bakımından en kıdemli sanatçı üye başkanlık görevini üstlenir.


    Kurul gündemindeki her konu görüşüldükten sonra karara bağlanıp oylanmadıkça diğerine geçilmez. Her üyenin tek oyu vardır. Kurul çoğunluk sağlandığında toplanabilir,   eşitlik halinde Başkanın oyu çift oy sayılır. Alınan kararlar Belediye Başkanınca tasdik edilmiş olan karar defterine geçirilip üyelerce imzalanır ve dönem sonunda bu defterler yine Belediye Başkanınca kapatılarak zimmet karşılığında arşive teslim edilir.     Kullanımdaki defter arşive teslim edilinceye kadar Sahne Direktörlüğünün zimmetinde bulunur. 


    Genel Sanat Yönetmeni, gerekli gördüğünde Yönetim Kurulunun gizli oyla vereceği karar ve Belediye Başkanının onayı ile sanatçı üyeleri süresi dolmadan değiştirebilir. Öte yandan özürsüz olarak arka arkaya 3 oturuma, ya da 3 ay içinde 6 ayrı toplantıya katılmayan üyelerin üyelikleri düşer. Bu  üye Genel Sanat Yönetmeni ise istifa etmiş sayılır. Bu durum bir tutanakla saptanarak, Belediye Başkanının onayına sunulur.   


Yönetim kurulunun görevleri  


    Madde 10 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosunun yıllık sanat çalışmalarıyla ilgili bütçe önersinin hazırlanması Yönetim Kurulunun görevidir. Tiyatro Müdürü, Kurulun hazırlayacağı bu bütçe ile kendisinin hazırlayacağı idari kısma ait bütçeyi birleştirerek Belediye Başkanlığına sunar. Bütçe uygulama aşamasında kanunların ön gördüğü bütün aktarma işlemleri Yönetim Kurulunun bilgisi altında yapılır.


    Bakırköy Belediye Tiyatrosunun bütün çalışmalarından Genel Sanat Yönetmeni sorumludur. Bakırköy Belediye Tiyatrosuna eser göndermek herkesin hakkıdır. Ancak oynanacak oyunlar dramaturgi raporları göz önüne alınarak Genel Sanat Yönetmeni tarafından saptanır ve Yönetim Kurulu kararı ile uygulamaya konulur. Oynanacak eserlerden yarısının Türk tiyatro yazarlarına ait olmasına özen gösterilir. 


    Yıllık oyun repertuvarları bütçe çalışmaları öncesinde belirlenir ve yaz aylarında oluşturulur. Oyunların yönetmenlerini, görev dağılımını ve sanatsal takvimi Genel Sanat Yönetmeni belirler ve Yönetim Kurulu kararı ile uygulamaya konulur. 


    Sanatçıların, stajyerlerin, sanat ve sahne uygulatıcılarının Bakırköy Belediye Tiyatrosuna alımı, puanlama, terfi ve ödüllendirilmeleri ve öteki yükümlülükleri ile yevmiyeli adayların ücretlerinin saptanmasına ilişkin işlemlerin yürütülmesine, sözleşmelerin yenilenmesine, yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olması şartı ile Yönetim Kurulu karar verir. Yukarıda sözü edilen personelin alınma ve çıkarılma kararları, Belediye Başkanı onayı ile geçerlilik kazanır. 


    Yönetim Kurulu yasalara uygun biçimde yerli ve yabancı sanatçı, uzman ve rejisör davet edebilir. Bunların ücretleri ile yolluk, konaklama ve iaşe giderlerini saptar.


    Yurtdışına geçici görevle veya görgü ve bilgileri arttırmak üzere gidecekler ile burs verilmesi veya bu konularda yapılacak çağrılarda, yurtdışında kalış sürelerini ve gidecek olanları Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ile Yönetim Kurulu belirler. Belediye Başkanı’nın onayı ve gerekli yasal izinler alındıktan sonra uygulanır.        


Disiplin Kurulu 

    

Madde 11 (-) Disiplin Kurulu;

a)    Bakırköy Belediye Müfettişi,

b)    Bakırköy Belediye Hukukçusu,

c)    Belediye Başkanının belirleyeceği tiyatro deneyimi olan 1 sanatçı üye,

d)    Sanatçıların kendi aralarında gizli oyla seçeceği 1 sanatçı üye,

e)    Genel Sanat Yönetmeninin seçeceği 1 sanatçı üye,

f)    Yönetim Kurulunun gizli oyla seçeceği 1 sanat uygulatıcı üye,

g)    Genel Sanat Yönetmeninin kurum içinden atayacağı 1 üye,

Olmak üzere 7 kişiden oluşur.

    

    Sanatçı üyeler Genel Sanat Yönetmenince gösterilecek bir misli aday içinden, Belediye Başkanınca 2 yıl için atanırlar. Disiplin kurulu Mayıs ayı içerisinde oluşturulur. Haziran ayı başında göreve başlar. Yeni atamalar yapılıncaya kadar eski üyelerin görevi devam eder. Boşalan üyeliğe gelen, öncekinin süresini tamamlar. Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilir.  


Disiplin Kurulunun çalışma usul ve esasları


    Madde 12 (-) Kurul, her oturumda üyelerden birini Disiplin Kurulu Başkanı olarak belirler. Disiplin Kurulunun olağan toplantısı gerektiğinde en geç 5 gün içinde kurulun saptayacağı bir tarihte yapılabilir.


    Belediye Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni veya kurul başkanının yazılı isteği ile olağanüstü toplantı yapabilir. Disiplin kurulu kararı çoğunlukla alınır. Eşitlik durumunda Başkanın oyu iki oy sayılır.


    Disiplin Kurulunun bu yönetmelik ve sözleşmelerle saptanan disiplin cezalarına ilişkin verdiği kararlar kesindir. Uyarı, kınama ve aylıktan kesme cezaları savunma alındıktan sonra Belediye Başkanı veya Genel Sanat Yönetmeni tarafından da verilebilir. Temelli çıkarma hakkında Disiplin Kurulu görüş bildirir. Bu cezaya karar verme yetkisi Belediyenin tabi olduğu üst Disiplin Kuruluna aittir.  


Tiyatro Müdürlüğü

    

Madde 13 (-) Belediye Tiyatroları idari hizmetleri, ilgili kanunlar uyarınca atanan bir Müdür, gereği kadar Müdür Yardımcısı, memur ve sözleşmeli memur eliyle yürütülür. Bu personelin kadroları her yıl Belediye Tiyatroları bütçesinde belirlenir.


Tiyatro Müdürü 


    Madde 14 (-) Müdür, idarecilik görevinde olumlu sicil almış olanlar arasından Belediye Başkanı tarafından atanır. Kurumun İta Amiri ve Yönetim Kurulunun doğal üyesidir.


Tiyatro Müdürünün Görev ve Sorumlulukları


Madde 15 (-) Tiyatro Müdürü Belediye Tiyatrosunu idare ve temsil eder, tiyatro ile belediye arasında ilişkilerin sağlıklı olarak yürütülmesini sağlar. 


    Çalışma programlarının ve bütçe tasarılarının zamanında yapılmasını sağlayarak, idari ve mali işlerin kanun, tüzük, yönetmelik, çalışma programları ve bütçe esasları ilkelerine uygun biçimlerde yürütülmesini sağlar. 


    İdare bünyesindeki personelin sicillerini tutar. 


    Belediye Tiyatrosu yayınlarının Bakırköy Belediye Başkanlığı adına sahibidir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hizmet Bölümleri


Hizmet Bölümleri


    Madde 16 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosunun amacına ulaşmak için yararlandığı hizmet bölümleri aşağıdaki gibidir. 


1)    Sanatçı memurlar,

2)    Sanat ve Sahne uygulatıcıları,

3)    Sahne Direktörlüğü,

4)    Sanat-Teknik Direktörlüğü,

5)    Sanat-İletişim Direktörlüğü,


Bakırköy Belediye Tiyatrosunda çalışabilmek için Devlet Memurları kanunu ile diğer kanunların aradığı bağlayıcı genel niteliklere sahip olmak şarttır. Ayrıca Bakırköy Belediye Tiyatrosunun çeşitli birimlerine alınacak sanatçı memurlar, sanat ve sahne uygulatıcılarında aşağıdaki maddelerde belirtilen özel nitelikler aranır. 


Sanatçı Memurlar 


    Madde 17 (-) Genel Sanat Yönetmeni, Sahne Direktörü, Sanat Teknik Direktörü, Sanat İletişim Direktörü, Müzik Direktörü, stajyer sanatçılar, sanatçılar, rejisörler, dekoratörler, kostüm kreatörü, ışık tasarımcıları, müzisyenler, dansçılar, baş korrepetitörler sanatçı memurlardır.


a)    Stajyerlik 


Üniversitelerin, konservatuarların tiyatro- oyunculuk bölümlerini bitirenler ile yurt dışında denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş okulları bitirenler arasından yetenek sınavı ve yönetim kurulu kararı ile stajyer sanatçı alınabilir.


Stajyerlik süresi en az iki yıldır. Çalışma süresi içinde Bakırköy Belediye Tiyatrosuna faydalı olmayacaklarına kanat getirilenlerin süresi dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerle yapılacak sözleşmede bu husus belirtilir.


b) Sanatçılık  


    Stajyer sanatçılık süresini dolduranlar Yönetim Kurulunca yapılan yeterlilik sınavında başarılı olmaları halinde, Yönetim Kurulunun Kararı ve Belediye Başkanının onayı ile sanatçı kadrosuna alınabilirler. 


    Asli sanatçı kadrosuna giremeyenler Genel Sanat Yönetmeninin göstereceği gerekçeye bağlı olarak yevmiyeli oyuncu olarak geçici sözleşme ile çalıştırılabilir.


    Ülkemizdeki diğer Belediye Tiyatrolarından ve Devlet Tiyatrosundan ayrılmış olanlar ile özel tiyatrolarda çalışanlar Yönetim Kurulu Kararı ile konuk sanatçı sıfatıyla geçici olarak görevlendirilebilirler.


c)    Rejisörler


Üniversitelerin ve Konservatuvarların, tiyatro-rejisörlük bölümlerini bitirenler ile yurt dışında denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş okulları bitirenler arasından yetenek sınavı ve Yönetim Kurulu Kararı ile rejisör alınabilir.


Stajyerlik süresi en fazla iki yıldır. Çalışma süresi içinde Bakırköy Belediye Tiyatrosuna faydalı olmayacaklarına kanaat getirilenlerin süresi dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerle yapılacak sözleşmede bu husus belirtilir. 


Yurt içinde ve yurt dışında rejisörlük alanında kendini kanıtlamış kişiler Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ve Yönetim Kurulunun oy birliği kararı ile asli rejisör kadrosuna alınabilirler.

    

    d)Dekoratörler ve Kostüm Kreatörleri


      Üniversiteler, Sanat Akademileri ve Yüksek Tiyatro Okullarının konuları ile ilgili bölümünü bitirenler, bu alanlarda tanınmış olanlar, sonradan Tiyatro Dekoratörlüğü ve Kostüm Kreatörlüğünü seçmiş ressam, mimar gibi sanatçılar hizmet birimlerine atanmalarında görevin özelliğine göre uygun ise özel sınav ile asli kadroya atanabilirler. 


e)Işık Tasarımcıları


Üniversite ve yüksekokul mezunları arasından sahne ve görüntü sanatları alanında ödenekli ve özel kurumlarda en az 5 yıl Baş Işık Uzmanlığı görevini yürütmüş veya özel kuruluşlarda en az 5 yapıtın ışık tasarımını başarı ile gerçekleştirmiş elemanlar arasından yetenek sınavı ve Yönetim Kurulu Kararı ile stajyer ışık tasarımcıları alınabilir.


Stajyerlik süresi en fazla iki yıldır. Çalışma süresi içinde Bakırköy Belediye Tiyatrosuna faydalı olamayacaklarına kanaat getirilenlerin süresi dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerle yapılacak sözleşmede bu husus belirtilir.


Yurt içinde ve yurt dışında ışık tasarımı alanında kendini kanıtlamış kişiler Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ve Yönetim Kurulunun oy birliği kararı ile asli ışık tasarımcısı kadrosuna alınabilirler.


f) Müzisyenler


     Üniversitelerin, konservatuvarların müzik bölümlerini bitirenler ile yurt dışında denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş okulları bitirenler arasından, yetenek sınavı ve yönetim kurulu kararı ile stajyer müzisyen alınabilir.


    Stajyerlik süresi en az iki yıldır. Çalışma süresi içinde Bakırköy Belediye Tiyatrosuna faydalı olamayacaklarına kanaat getirilenlerin süresi dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerlerle yapılacak sözleşmede bu husus belirtilir.


    Yurt içinde ve yurt dışında müzisyen olarak kendini kanıtlamış kişiler Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ve Yönetim Kurulunun oy birliği kararı ile asli müzisyen kadrosuna alınabilirler.


g)Baş Korrepetitörler

 

Üniversitelerin, konservatuarların müzik ya da dans bölümlerinin bitirenler ile yurt dışında denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş okulları bitirenler arasından yetenek sınavı ve Yönetim Kurulu kararı ile stajyer olarak alınabilirler. 


    Stajyerlik süresi en az iki yıldır. Çalışma süresi içinde Bakırköy Belediye Tiyatrosuna faydalı olmayacaklarına kanaat getirilenlerin süresi dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerlerle yapılacak sözleşmede bu husus belirtilir.


    Yurt içinde ve yurt dışında dans alanında kendini kanıtlamış kişiler Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ve Yönetim Kurulunun oy birliği kararı ile asli dansçı kadrosuna alınabilirler.


I)    Bale Sanatçıları ve Dansçılar

Üniversitelerin, konservatuvarların bale ve dans bölümlerini bitirenler ile Yurt dışında denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş okulları bitirenler arasından, yetenek sınavı ve Yönetim Kurulu kararı ile stajyer bale sanatçısı ve dansçı alınabilir


Stajyerlik süresi en az iki yıldır. Çalışma süresi içinde Bakırköy Belediye Tiyatrosuna faydalı olmayacaklarına kanaat getirilenlerin süresi dolmadan da ilişkileri kesilebilir. Stajyerlerle yapılacak sözleşmede bu husus belirtilir.


Yurt içinde ve yurt dışında bale sanatı ve dans alanında kendini kanıtlamış kişiler Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ve Yönetim Kurulunun oy birliği kararı ile asli bale sanatçısı ve dansçı kadrosuna alınabilirler.


Sanat ve Sahne Uygulatıcıları


    Madde 18 (-) a) Sanat Uygulatıcıları 

    

    Teknik Müdür, Baş Dramaturg Baş perukacı, Baş realizatör Başışık uzmanı ve korrepetitörlerdir. 


       Yurt içinde ve yurt dışında alanlarında kendini kanıtlamış kişiler, hizmet birimlerine atanmalarında görevin özelliğine göre, uygun ise Yönetim Kurulu kararıyla asıl kadroya alınabilir.


b) Sahne Uygulatıcıları 


    Atölye şefi, Atölye Şef Yardımcısı, Programcı, Atölye Ressamı, Aksesuarcı, Sahne Kunduracısı, Sahne Marangozu, Perukacı, Çiçekçi-Şapkacı, Sahne Boyacısı, Sahne Mekanikçisi, Butafor, Sahne Kostümcüsü, Kartonpiyer, Sahne Terzisi, Sahne Demircisi, Sahne Işıkçısı, Sahne Şef Makinisti, Sahne Şef Makinist Yardımcısı, Sahne Makinisti, Sahne Uzmanı, Konduvit, Suflör, Sahne Amiri, Sahne Amir Yardımcılarıdır.


    Bakırköy Belediye Tiyatroları en az 10 yılını başarılı bir biçimde üretimde verimliliğini kanıtlamış olarak sicili temiz olan sahne uygulatıcılarını Bakırköy Belediye Tiyatroları Yönetim Kurulu Kararı ile öğrenim koşulu aranmaksızın sanat uygulatıcıları (B) cetvelinde (BAŞ REALİZATÖR) kadrosuna terfi ettirilerek ödüllendirilebilir.


Sahne Direktörlüğü


    Madde 19 (-) Sahne Direktörü ve yardımcısın Genel Sanat Yönetmeninin Sanatçılar arasından göstereceği adaylar içinden Yönetim Kurulunca atanır. 


    Sahne Direktörlüğü, Tiyatro hizmetini ve Sanat takviminin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için sahneye ve diğer birimlere ilişkin ihtiyaçların sağlanmasından sanatçı, sanat ve sahne uygulatıcıları ile işçilerin üretimdeki verimini arttırması için gereken önlemlerin alınmasından, puantaj çalışmalarına esas oluşturulacak istatistiki bilgilerin toplanmasından ve yapım işlerinin koordinasyonundan Yönetim Kuruluna karşı sorumludur. 


    Sahne Direktörlüğü, Tiyatronun bütün bölümleri arasında bağlantıyı sağlamak ve teknik bölüm ile prova edilmekte olan ya da oynanmakta olan oyunlardan gelen raporların, sahne amiri ve salon amirlerinden gelen raporları değerlendirerek gecikmesini engellemek, gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda önlemleri aldıktan sonra kendi görüşünü de ekleyerek sıra numarası altında Yönetim Kuruluna sunmakla yükümlüdür.


    Ayrıca Yönetim Kurulunun gündemini hazırlar ve raportörlüğünü yapar. 


Sanat Teknik Direktörlüğü


    Madde 20 (-) Sanat- Teknik Direktörlüğü; Sanat Teknik Direktörü, teknik müdürler ve teknik şeflerden oluşur. Sanat Teknik Direktörü, Genel Sanat Yönetmeninin tasarımcılar arasından göstereceği adaylar içinden Yönetim Kurulunca atanır. Yönetim Kurulunun doğal üyesi ve bütün teknik elemanların amiridir.

  

    Sanat-Teknik Direktörü kendisine bağlı yapım atölyeleri ve teknik görevliler arasında iş bölümü yapar. Oyunların dekor, kostüm, aksesuar, ışık efekt ve benzer sorunlarını Yönetim Kurulunun istekleri doğrultusunda ve tiyatronun olanakları ölçüsünde çözümler.


    Kendisine bağlı tüm teknik elemanları teknik müdürler aracılığı ile denetler. Yıllık malzeme ve personel ihtiyaç listesini Yönetim Kuruluna iletir. 


Sanat İletişim Direktörlüğü 

    

    Madde 21 (-) Sanat İletişim Direktörü ve yardımcısı Genel Sanat Yönetmeninin önerisi ve Yönetim Kurulu kararı ile sanatçılar ve dramaturglar arasından görevlendirilir. 


    Kurumun sanatsal politikasının göz önünde bulundurarak sanatsal üretimi destekleyici projeler üretilmesinden, sanat üretiminin ulusal ve uluslararası çerçeveye gereken biçimde yansımasının sağlanmasında, tiyatronun geleceğini oluşturmak adına sanatsal üretimin belgelenmesi ve korunmasından ayrıca bu işlevlerle diğer direktörlüklerle koordinasyonu sağlayarak gerekli organizasyonların yapılmasından Genel Sanat Yönetmenine karşı sorumludur. 


    Sanat – İletişim Direktörlüğü, dramaturgi, kentsel ilişkiler, basın – yayın ve halkla ilişkiler, uluslararası ilişkiler, kitaplık, arşiv ve belgelik birimlerinden oluşur. 


Alım,Terfi ve Ödüllendirme  


Madde 22 (-) Sanatçıların, stajyerlerin, yevmiyelilerin, sanat uygulatıcıları ve sahne uygulatıcılarının Belediye Tiyatrosuna alımı, terfi ve ödüllendirilmeleri ile öteki yükümlülüklerine ve ücretlerinin saptanmasına ilişkin işlemlerin yürütülmesine, sözleşmelerin yenilenmesine yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun olması şartıyla Yönetim Kurulu Karar verir. Yukarıda belirtilen personelin alınma ve çıkarılma kararları, Belediye Başkanının onayı ile geçerlilik kazanır. 

    Ayrıca tiyatroda sanatsal, teknik ve diğer idari birimlerdeki çalışmaların aksatılmadan yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulan uzman personelin alınmasına ve konuk olarak çalıştırılmasına, alınan bu personel için ( Kadrolu personelin puanları örnek alınarak ) çalıştıkları sürece ödenmek üzere ücret tespitine ve kuruma faydalı olmayanların sözleşme süreleri dolmadan görevlerine son vermeye yetkilidir. Konuk olarak çalışacak personelin sözleşmesinde bu madde belirtilir. Bakırköy Belediye Tiyatroları Klasik Müzik Orkestrası ve Belediye Bandosuna müzisyen alımı ve çıkarımı Bakırköy Belediye Tiyatroları Yönetim Kurulu Kararı ve Belediye Başkan Onayı ile alınır çıkartılır. Çalışma esasları Bakırköy Belediye Tiyatroları hizmet sözleşmesine göre düzenlenir hükmü geçerlidir. 


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Bakırköy Belediye Tiyatrosu Çalışma Düzeni


Sözleşmenin Yenilenmesi 


    Madde 23 (-) Her mali yıl başında yönetim kurulu kararı ve Belediye Başkanının onayı üzerine Bakırköy Belediye Tiyatrosu sanatçıları, stajyer sanatçıları, sanat ve sahne uygulatıcıları ile tiyatro müdürlüğü arasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici 13 ve16 ncı maddeleri ile “Devlet Sanatçılar ve sanatçıların Sözleşmeli olarak Çalıştırılmasına Dair Esaslar “ ın ilgili maddeleri uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından vize edilen sözleşmeler imzalanır.


Yıllık Çalışma Düzeni  


    Madde 24 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu her yıl en geç 15 Ağustos’ ta ön çalışmalara başlar ve perdelerinin ekim ayı içinde açar. Sanat yılının sonunu Yönetim Kurulu belirler, ancak bu tarih olağan üstü bir neden çıkmadıkça 15 Mayıs ’tan önceye alınamaz. Belirlenen tatil tarihinden 15 gün önce yaz oyunlarının ve gelecek sanat yılı çalışmalarının başlangıç tarihi de saptanır. 


Tiyatro Dışı Çalışmalar


    Madde 25 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu sanatçıları mesleklerinin onuruna uygun olmak ve tiyatrodaki görevlerini aksatmamak şartı ile Yönetim Kurulundan izin alınarak kurum dışı sanatsal ve eğitsel çalışmalar yürütebilirler.


Eğitim Çalışmaları


    Madde 26 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu kendi yapısı içinde sürekli bir tiyatro okulu niteliği taşır. Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulunun denetimi altında personel için kurslar, konferanslar, seminerler ve tartışmalar düzenleyebilir. 


Kültürel Çalışmalar


    Madde 27 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu kendi yapıları içinde birer kültür evi niteliğini de taşır. Bu amaçla Genel Sanat Yönetmeni geleneksel Türk tiyatrosu, sinema, müzik, dans, plastik sanatlar gibi dallarda gösteriler, sergiler, konferanslar, açık oturumlar ve halkın eğitimine yönelik çalışmalar düzenlemek çeşitli kurum ya da kişilerin kültürel çalışmalarına olanak hazırlamak, tiyatroyu çevre halkının yaratıcılığına açık bir kültür evi olarak geliştirmekle yükümlüdür. 


Turneler


    Madde 28 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu, Yönetim Kurulu kararı ve Belediye Başkanı onayı ile ilgili mevzuata uygun olmak koşuluyla yurt içi ve yurt dışı turneler düzenleyebilir. 


Jübile ve Özel Geceler 


    Madde 29 (-) Yazılı istekleri üzerine tiyatro mesleğinde 25 yıl ya da 50 yıl çalışmış olan sanatçılar jübile, sanat ve sahne uygulatıcıları ile diğer sahne personeli özel gece yapabilirler. Bu jübile ve özel geceler için Yönetim Kurulu’nun izni, Belediye Başkanı’nın onayı gereklidir. Jübile ya da özel geceler için ilgililerden tiyatro kirası, aydınlatma, ısıtma, dekor, kostüm, aksesuar ve benzeri malzemelerin kullanımı karşılığı bir ücret alınmaz. 

 

Telif Hakları


    Madde 30 (-) Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda sahnelenecek eserlerin yazarları, çevirmenleri, uyarlayıcıları ve bestecilerinin telif hakları, yürürlükteki kanunlar ve Türkiye’nin bağlı olduğu Uluslararası anlaşma hükümleri uyarınca ödenir. 


    Telif haklarının sınırları her yıl Bakırköy Belediye Tiyatrosu bütçe kararnamesinde yer alacak bir madde ile belirlenir. 


    İdare, telif hakkı sahipleri ile bu sınırı üstünde özel anlaşma yapabilmek için Yönetim Kurulunun iznini ve Belediye Başkanının onayı almak zorundadır.


Disipline Aykırı Cezalar ve Davranışlar


    Madde 31 (-) Hizmetlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile bu Yönetmeliğin ve sözleşme hükümlerinin emrettiği görevi yerine getirmeyenlere Devlet Memurları Kanununun disipline ilişkin hükümleri saklı tutularak, tiyatro hizmetinin özelliği nedeni ile sözleşmelerinde yer alan yaptırımlar uygulanır.


BEŞİNCİ BÖLÜM

Bakırköy Belediye Tiyatrosu Müdürlüğü Bütçesi


Müdürlüğün Gelirleri 


    Madde 32 (-) Müdürlüğün gelirleri aşağıdaki gibidir.

a)    Belediye Bütçesinden yapılacak yardımlar faslından sağlanan gelirler.

b)    Oyunlardan elde edilecek bilet satışları, 

c)    Turne gelirleri,

d)    Banka faizleri,

e)    Salon kiraları,

f)    Yapılacak hizmet karşılığı alınacak ücretler,

g)    Sponsorluk gelirleri,

h)    Tanıtım ürünleri gelirleri,


Müdürlüğün Giderleri 


    Madde 33 (-) Müdürlüğün giderleri aşağıdaki gibidir.

a)    Personel giderleri,

b)    Oyun sahnelenmesine ait her türlü giderler,

c)    Salon ve sahne kiralaması giderleri,

d)    Turne giderleri,

e)    Dokümantasyon, enformasyon, yayın ve tanıtım için yapılan giderler,

f)    Diğer hizmet malzemeleri ve alımları için yapılan giderler,


Saymanlık


    Madde 34 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu Müdürlüğünün mali işleri ve muhasebe işlemleri Müdürlük Saymanlığı tarafından yürütülür.


Saymanın Görev ve sorumlulukları


    Madde 35 (-) Müdürlüğün bütçesini hazırlayan, gelirlerini toplayan, giderlerini hak sahiplerine ödeyen ve bunlara bağlı bütün işlemleri yapan yetkili muhasebeci müdürlüğün sorumlu saymanıdır. 


    Sayman, sorumlu muhasip olarak Belediye Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre Bakırköy Belediye Tiyatrosunun mali yıl bütçesini hazırlar ve onaya sunar. 


    Söz konusu Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre her ayın sonunda geliri ve giderlere ait aylık cetvelleri ile eklerini takip eden ayın 15’ine kadar Belediye Encümeninde incelenip karara bağlanmak üzere Belediye Başkanına verilir. Belediye Encümenince incelenip karara bağlanan aylık cetveller ve eki belgeleri ilgili mevzuat hükümlerince saklar.


    Müdürlük bütçesi ödeneklerinden gerçekleşen verilere emrine bağlanan giderlerin kanun, tüzük, yönetmelik ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak yapılmasını sağlar.  


    Banka ve kasa hesabında bulunan para ve bu mahiyetteki kıymetli evrakın kontrolünü yapar. 


    Mali yıl sonunda Belediye Bütçe hesabı ve yönetim dönemi hesabının tabi olduğu usul ve esaslara göre bütçe kesin hesabı ve yönetim dönemi hesaplarını hazırlayarak Sayıştay’a gönderir. 


    Sayman yapılan işlemlerden tahakkuk memuru ve ilgisine göre diğer memurlarla birlikte müştereken ve müteselsile sorumludur.


Tahakkuk Memurunun Görev ve Sorumlulukları


    Madde 36 (-) Tahakkuk memurluğu görevi yetki kademesinde tiyatro müdüründen sonra gelen yönetici tarafından yürütülür.


    Tahakkuk memuru müdürlükte yapılacak giderler ile tahsil edilecek gelirleri tahakkuk ettirir.


    Giderlerin tahakkuk ettirilebilmesi için bütçede yeteri kadar ödenek bulundurulmasına, bütçedeki tertiplere uygun olmasına ve tahakkuk belgelerinde maddi hata bulunmamasına dikkat eder. 


    Tahakkuk belgelerine bağlanması gereken belgelerin Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun ve tamam olmasını sağlar. 


    Tahakkuk Memuru yapılan işlemlerden sayman ve ilgilisine göre diğer memurlarla birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.


Banka Hesabından Yapılacak Ödemeler


    Madde 37 (-) Bakırköy Belediye Tiyatrosu Müdürlüğüne ait banka hesabından yapılacak ödemeler Belediye Başkanlığınca onaylanan iki imzalı veya tek imzalı çeklerle veya talimatlarla yapılır.  


Avans ve Krediler


    Madde 38 (-) İvedi ve iş hizmetinin gereği olarak yapılan müteferrik harcamalarda kullanılmak üzere avans veya kredi verilir. Verilen bu avansın usulüne göre harcanmış olan kısmına ait belgeler Belediye Bütçe ve Muhasebe Usulü Tüzüğünün 61.inci maddesi gereğince kapatılır.


ALTINCI BÖLÜM

Son Hükümler


Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelikler


    Madde 39 (-) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile,28/06/1990 tarih ve 74 sayılı Bakırköy Belediye Tiyatroları Yönetmeliği yürürlükten kalkar.


Hüküm Bulunmayan Haller


    Madde 40 (-) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Belediye Bütçe ve Muhasebe Usulü Tüzüğü ile Belediye Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliği hükümleri uygulanır. 


Yürürlük


    Madde 41 (-) Bakırköy Belediye Meclisinde kabul edilen ve Sayıştay’ın görüşü alınarak hazırlanan bu yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.


Yürütme


    Madde 42 (-) Bu yönetmelik Bakırköy Belediye Başkanı, Yönetim Kurulu, Genel Sanat Yönetmeni ve Tiyatro Müdürü tarafından yürütülür.


    Geçici Madde

    Madde 43 (-) Sayıştay Daireler Kurulu’nun 03.03.2004 gün ve 475886 /11408 sayılı kararı ile kabul edilen ve yürürlüğe giren Bakırköy Belediye Tiyatroları Yönetmeliği’ne bağlı olarak: Bakırköy Belediye Tiyatroları Yönetmeliği’nin geçerlik kazandığı tarihe kadar; Bakırköy Belediye Tiyatrosu personeli içinde çalışmakta olan ve 657 sayılı Devlet Memurları kanunu ile diğer kanunların aradığı öğrenim koşullarını taşımayanların kazanılmış hakları saklıdır.

Bilgileriniz ISO-27001:2013 Güvenlik Politikamız Kapsamında Korunmaktadır.
Çerez Kullanımı

Tanımlama bilgileri diğer adıyla çerezler, bakirkoy4.webeksper.com web sitesini ve hizmetlerimizi daha etkili bir şekilde sunmamızı sağlar.


Detaylı bilgi için  KVKK Gizlilik Politikası.

Kabul Et